Pediatrische Osteopathie
Pediatrische Osteopathie is geen vervanging van raadpleging bij de kinderarts of de specialist maar werkt aanvullend. De behandelingen leveren een bijdrage in het brengen en behouden van optimale gezondheid bij baby en kind door de genezende en verdedigende mechanismen bij hen in werking te stellen.
Zoals bij volwassenen hanteert de osteopaat bij babies en kinderen een holistische aanpak en ziet het lichaam als één geheel. In de meeste gevallen ligt de oorsprong van de klachten buiten de regio van de symptomen. Belangrijk is dat er een waaier aan zachte technieken voorzien is en dat er niet "gekraakt" wordt, zoals dikwijls de verkeerde opvatting is.
De baby- en kinder osteopaat onderhoudt steeds een duidelijke communicatie met de ouders en de artsen. Indien nodig wordt de baby, peuter of kleuter op de schoot van de moeder behandeld.
Het streefdoel van osteopathie bij baby's is dat sowieso in de eerste weken na de geboorte een osteopathisch onderzoek zou gebeuren, waarbij kleine en grote problemen opgespoord kunnen worden en behandeld.
In onze praktijk hanteren wij enkel zachte werkvormen De baby, peuter of kleuter kan ook op de schoot van de mama behandeld, mocht dat nodig zijn.

Vanaf de geboorte ontwikkelen baby's en kinderen zich voortdurend, zowel lichamelijk als geestelijk. Tijdens die verschillende fasen kunnen belemmeringen ontstaan met direct waarneembare lasten of klachten die pas op latere leeftijd de kop kunnen opsteken
De periode in de moederschoot, deze vlak voor de geboorte en deze tijdens de geboorte kunnen ingrijpend zijn:
In de periode voor de geboorte kunnen baby's zich gaan draaien, dat het schedeltje in contact komt met de botstructuren van het bekken van de mama zodat door de zwaartekracht, extra druk op het schedeltje komt.
Bij de passage door het geboortekanaal, werken er ook méér uitgesproken krachten op het schedeltje, maar ook op de baby in zijn totaliteit waardoor blokkades kunnen ontstaan ter hoogte van de structuren die het meest belast worden tijdens een geboorte: schedel, nek, sleutelbeenderen, bekken. In geval van gebruik verlostang of zuignap, bij stuitligging en bij navelstreng om de nek, bij (spoed)keizersnede en bij sterrenkijker-ligging kan ondersteuning natuurlijk zeer efficient zijn; ook bij zwangerschapsvergiftiging en epidurale
Indien een baby méér dan 3 uur per dag huilt (niet persé aanéénsluitend) kan osteopatisch onderzoek zeker helpen. Er kan een fysieke aanleiding zijn of een emotionele beleving want geboren worden is voor dat wezentje iets zwaars.
Zowel bij overactieve als weinig reactieve of gelaten baby/ kind, kunnen er signalen zijn voor onderliggende storingen die kunnen aangepakt worden, zodat het kind zich zo optimaal en comfortabel mogelijk verder kan ontwikkelen.
Maar bij baby's kan ook onder andere ook gaan over:
voorkeurshouding, schedelvervorming, problemen met zuigen of slikken, onrust en regulatie problemen, oprispingen ("reflux") en/of darmkrampen, slaapproblemen, asymmetrisch bewegingspatroon, huilbuien, driftbuien, bonken met het hoofd en diverse andere lasten
Klachten bij opgroeiende kinderen: groeipijnen, hoofdpijn, rug- en nekpijn, scoliose, bedplassen, verminderde immuniteit (terugkerende ontstekingen), aanhoudende spijsverteringsklachten, afwisselend constipatie en diaree, verstoorde eetdrang, klachten keel, neus en oren, leerproblemen, concentratie stoornissen, overactiviteit en ADHD, (on)verklaarbare angsten en andere.
Tijdig en doeltreffend behandelen kan latere problemen voorkomen en steunt het kind in zijn optimaal ontwikkelen.

Er wordt interdisciplinair samengewerkt mocht dit aangewezen zijn.
We beschikken over een ruim netwerk van vroedvrouwen, lactatie deskundigen, artsen, pediaters, tandartsen, kinesisten, homeopaten, podologen, logopedisten, kinderpsychologen en therapeuten van diverse aard.