Shock en Trauma Resolutie

Algemeen gezien wordt trauma beschouwd als letsel door dramatische situaties zoals fysieke of verbale mishandeling, ongeval, overlijden, scheiding, ontslag en andere. Deze kunnen heel wat impact hebben op het leven maar situaties zoals geboren worden, imponerende opvoeding tot zelfs een verhuis kunnen de psychosociale of emotionele balans nadelig beïnvloeden. Eigenlijk ontstaat trauma wanneer men met zijn beschikbare psychische middelen, totaal niet in staat is, een bepaalde gebeurtenis te beheren.

Iedereen kan in de loop van zijn leven geconfronteerd worden met trauma, maar is daarom nog niet getraumatiseerd. Meestal is men in staat om in tamelijk korte tijd na de schok, tot een herorientatie te komen zonder men dat beseft.   Het is niet de gebeurtenis zelf, maar hoe men ermee kan omgaan die bepaalt of men getraumatiseerd geraakt of niet.

Bij "getraumatiseerd" zijn, heeft men de neiging om zich na de gebeurtenis (bewust of onbewust) af te sluiten van de omgeving, met als risico geïsoleerd te geraken of er is neiging tot depressieve toestanden. Veelal loopt dat samen met verdriet of kwaadheid, angst of piekeren, vermoeidheid, nachtmerries, tot fysieke pijnen met of zonder aanwijsbare reden of oorsprong.

Het zenuwstelsel geraakt hierdoor ontregeld en als gevolg daarvan, ook het immuunsysteem. Volgens Dr Selye, zal een ontregelde stress-as die daaruit voortkomt, gevolgen hebben voor de spijsvertering en de hormonenhuishouding.

Onze praktijk is vertrouwd met begeleiding én behandeling van trauma en daarmee gerelateerde klachten van diverse aard, zowel bij volwassenen, tieners als kinderen en babies. Onze diverse disciplines bieden tevens efficiënte ondersteuning bij achtergebleven trauma imprint en eventuele gelinkte letsels in het organisme.